AMSTERDAM - Dit kabinet ziet definitief af van het ondertekenen en ratificeren van antipiraterijverdrag ACTA.

Dat laten staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) en minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) maandag in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Eind mei verwierp een Kamermeerderheid het verdrag en vroeg het kabinet af te zien van ratificatie, wat er ook in Europa besloten zou worden. In juli vind in het Europees Parlement een stemming plaats over ACTA.

Het Europees Hof kijkt op dit moment of het verdrag in strijd is met Europese grondrechten.

Niet tekenen

Verhagen heeft na de stemming in de Tweede Kamer aan Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) laten weten dat Nederland afziet van ondertekening van ACTA, wat er ook door het Europees Parlement besloten wordt.

In de brief houden Verhagen en Teeven nog wel een mogelijkheid open voor het volgende kabinet.

"De regering heeft het standpunt ingenomen niet tot ondertekening over te gaan tot onomstotelijk vaststaat dat het verdrag in lijn is met de grondrechten", zo schrijven de bewindslieden in de brief.

Oordeel Hof

Het oordeel van het Europees Hof wordt pas op z’n vroegst volgend jaar verwacht. Mogelijk heeft het Europees Parlement ACTA dan al verworpen tijdens de stemming in juli. Vijf onafhankelijke commissies hebben parlementsleden geadviseerd tegen ACTA te stemmen.

Het verdrag is controversieel omdat critici bang zijn voor het inperken van de vrijheid van meningsuiting. Bovendien worden vergaande maatregelen zoals het afsluiten van internetters zonder tussenkomst van de rechter gevreesd.

Het internetonderdeel is slechts een klein deel van het totale verdrag dat eigenlijk draait om het terugdringen van namaakgoederen.