AMSTERDAM - Google maakt het het gebruik van de Maps-api aanzienlijk goedkoper. Hierdoor hoeven druk bezochte websites nog maar 50 cent per 1000 views te betalen. Tot voor kort rekende Google daarvoor 4 dollar.

Dat meldt Google op het ontwikkelaarsblog. De prijsverlaging is het gevolg van klachten vanuit het bedrijfsleven over de voormalige prijzen.

Google begon een jaar geleden met het in rekening brengen van gebruik van de Maps-dienst voor sites die dagelijks meer dan 25.000 keer kaartgegevens opvragen. Voor sommige bedrijven liep dit behoorlijk in de papieren.

Google past naast de prijs ook de limieten aan. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen styled en unstyled kaartgegevens. Bedrijven kunnen daardoor het uiterlijk van de Maps-dienst op hun site aanpassen, zonder dat daar een strengere limiet tegenover staat.

Dreigende leegloop

De afgelopen tijd stapten enkele grote Google Maps-gebruikers over naar concurrent OpenStreetMaps, waaronder Foursquare en Wikipedia. De internetgigant past dan ook waarschijnlijk de prijzen aan om een verdere leegloop te voorkomen.

Google meldt dat het met de huidige limieten voor slechts 0,35 procent van de gebruikers kosten in rekening brengt.