AMSTERDAM - De rechtszaak tussen Apple en Motorola mag toch niet doorgaan. De Amerikaanse rechter die de zaak inhoudelijk zou moeten behandelen heeft dat vrijdag bepaald.

Volgens rechter Richard Posner is geen van beide bedrijven erin geslaagd om op overtuigende wijze aan te tonen dat schade is geleden als gevolg van patentschending, zo melden Amerikaanse media.

In zijn vonnis haalt Posner fel uit richting Apple en Motorola. Zo uit hij kritiek op de 'zwakke argumenten' van beide partijen, het gebrek aan overtuigend bewijs en fouten die zij gemaakt zouden hebben in hun voorbereiding op de rechtszaak.

Posner heeft in zijn vonnis tevens de mogelijkheid afgesneden voor Apple en Motorola om in de toekomst een nieuwe rechtszaak aan te spannen over hetzelfde onderwerp. "Het zou belachelijk zijn om de zaak nu af te doen omdat beide partijen er niet in zijn geslaagd schade aan te tonen, maar ze wel de mogelijkheid te laten om in de toekomst alsnog opnieuw beklag te doen," zo stelt hij.

Juridische strijd

Apple en Motorola zijn sinds oktober 2010 in een juridische strijd met elkaar verwikkeld. Beide partijen beweren dat de ander zich schuldig maakt aan patentschending.

Posner schoot de zaak tussen Motorola en Apple begin juni al af tijdens een eerdere zitting. Echter kwam hij daar later op terug door Apple alsnog de mogelijkheid te geven een verkoopverbod op producten van Motorola te bepleiten.