DEN HAAG - De curator van Diginotar vreest aanvullende claims van benadeelden als bekend wordt hoe het bedrijf opereerde. Informatie over het falen moet dan ook geheim blijven.

Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft NU.nl bij de OPTA een rapportage opgevraagd van het bedrijf ITSec. Dit is echter geweigerd.

In het rapport staat informatie over de toestand van het netwerk van Diginotar dat in de zomer van 2011 werd gehackt.

Voor een besluit over het Wob-verzoek genomen werd, vroeg toezichthouder OPTA de curator van Diginotar zijn mening te geven op het eventueel vrijgeven van de documenten. De curator had daar diverse bezwaren op.

Uit zijn zienswijze blijkt dat Diginotar aanvullende schadeclaims vreest als het rapport van ITSec naar buiten wordt gebracht. De curator wijst op het feit dat de onderneming inmiddels al door verschillende partijen aansprakelijk is gesteld. Zo heeft de staat een claim van 8,7 miljoen euro ingediend.

Bedrijfsgeheimen

"Door het verstrekken van dit rapport kunnen deze partijen zich op de informatie daarin beroepen bij de onderbouwing van hun claims", stelt de curator. "Partijen die Diginotar nog niet aansprakelijk hebben gesteld, kunnen zich bij hun beslissing om dat alsnog te doen bovendien laten leiden door de inhoud van het ITSec-rapport."

OPTA gaat in de beslissing van het Wob-verzoek niet verder in op de redenering. Toch wordt het rapport geweigerd, omdat het bedrijfsgeheimen bevat.

Lees alles over Diginotar in het dossier