AMSTERDAM - De handelscommissie (INTA) van het Europees Parlement adviseert tegen ACTA te stemmen. Hiermee is de toekomst van het handelsverdrag erg onzeker geworden.

19 van de 31 leden vinden dat Europarlementariërs bij de officiële stemming in juli tegen ACTA moeten stemmen.

De stemming bij INTA wordt gezien als de belangrijkste, omdat ACTA onder deze commissie valt. Ook Eurocomissaris De Gught (Handel) behandelt het dossier. Eerder stemden al vier andere commissies tegen het verdrag.

De stemmingen worden gezien als advies aan het Europees Parlement. "De kans is nu groot dat ook het parlement dus nee zegt tegen ACTA", zegt Judith Sargentini, GroenLinks-Europarlementariër, tegen NU.nl. "Wij sturen Eurocommissaris De Gught terug naar de onderhandelingstafel. Ik hoop dat de boodschap helder is: wij willen geen ACTA."

'Overwinning'

D66-politica Marietje Schaake noemt de stemming "een overwinning voor internetvrijheid en Europese democratie". "Achterkamertjes politiek tegen de wil van burgers moet tot het verleden behoren."

Woensdag was er een fel debat over ACTA, waarbij ook Eurocommissaris De Gught druk uitoefende om INTA voor het verdrag te krijgen. Ondertussen waren er ook activisten uit diverse hoeken van Europa aanwezig.

Juli

In juli zal dus een stemming gehouden worden in het Europees Parlement. De Europese Commissie heeft het Europees Hof gevraagd om ACTA te controleren. Het verdrag zou in strijd zijn met andere Europese wetten. De uitspraak van het Hof kan nog jaren op zich laten wachten en dus stemt het Parlement gewoon al in juli.

Een Kamermeerderheid liet eerder weten dat Nederland ACTA sowieso zou moeten verwerpen ondanks de uitslag van de stemming in juli.

Het verdrag heeft voor veel ophef gezorgd vanwege het internetgedeelte. Zo wordt gevreesd voor vergaande maatregelen zoals het afsluiten van mensen van het internet. Ook zou ACTA volgens critici de vrijheid van meningsuiting en het open internet beperken.