AMSTERDAM - Een nieuwe wet in de Amerikaanse staat Louisiana verplicht zedendelinquenten hun criminele verleden op hun Facebookpagina te zetten.

Dat meldt CNN in de nacht van woensdag op donderdag. Veroordeelde zedendelinquenten en kindermisbruikers moeten op hun pagina vermelden voor welke misdaad ze zijn veroordeeld, hoe ze eruit zien en waar ze wonen. De wet geldt voor iedere vorm van sociale media online. Wie zich er niet aan houdt, kan een gevangenisstraf krijgen tot 10 jaar.

Facebook zou de wet hebben toegejuicht, hoewel het 'geen direct effect zal hebben op zijn werkwijze', verklaart het bedrijf tegen CNN. Sociale netwerksites proberen profielen van zedendelinquenten te verwijderen. Maar autoriteiten zijn er niet van overtuigd dat dat effectief genoeg is.

Beleidsmakers in Louisiana hebben eerder geprobeerd zedendelinquenten te verbieden gebruik te maken van sociale media. Maar een wet hiertoe werd ongrondwettelijk geacht. Zedendelinquenten zijn al verplicht om buren en scholen in de buurt in te lichten over hun verleden.