AMSTERDAM - Google heeft brieven gestuurd naar diverse website die Youtubevideo’s omzetten naar een MP3-bestand en dat vervolgens beschikbaar maken als download. De zoekgigant verbiedt dergelijke acties.

Dat blijkt uit een brief die verstuurd is naar verschillende website en die Torrentfreak in handen heeft.

Onder meer Youtube-MP3.org is door Google aangeschreven. De website krijgt volgens de zoekgigant elke dag 1,3 miljoen unieke bezoekers. De site laat deze bezoekers een link naar een Youtubevideo invoeren en zet deze vervolgens om tot MP3-bestand.

Op die manier worden vooral muziekvideo’s geschikt gemaakt voor MP3-spelers.

Auteursrecht

Google schrijft in de brief dat de sites binnen zeven dagen moeten stoppen met de activiteiten. Gebeurt dit niet, volgen er 'juridische stappen'. Waarom het bedrijf nu actie onderneemt is niet bekend, de sites bestaan al jaren.

Met de brief lijkt Google de auteursrechten te willen beschermen. Zelf heeft het regelmatig met de entertainmentindustrie overhoop gelegen vanwege dezelfde rechten. Zo moet Youtube in Duitsland een filter instellen om te zorgen dat bepaalde auteursrechtelijk beschermde muziekvideo’s niet geupload kunnen worden.

Bovendien loopt er nog een rechtszaak tussen Youtube en Viacom, het moederbedrijf van onder meer Paramount. Viacom eist 1 miljard dollar vanwege grootschalige inbreuk op auteursrechten.