AMSTERDAM - Minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) heeft de Nederlandse kijk op netneutraliteit onlangs uitgebreid toegelicht en aanbevolen bij Eurocommissaris Neelie Kroes.

Dat schrijft Verhagen in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarin op het rapport van BEREC, het Europees samenwerkingsverband van toezichthouder in de telecomsector.

In opdracht van Kroes heeft BEREC onderzoek gedaan naar het blokkeren en afknijpen van internetverkeer in Europa. De organisatie concludeerde dat dit regelmatig gebeurt. 95 procent van de internetgebruikers zou hierdoor getroffen worden.

In Nederland hebben de Eerste en Tweede Kamer inmiddels netneutraliteit opgenomen in de Telecomwet en de wet zal vanaf januari 2013 ingaan. Providers mogen internetverkeer dan niet meer afknijpen, blokkeren of tariferen.

Transparanter

Netneutraliteit was een reactie op voornemens van Nederlandse providers om bepaalde diensten extra te belasten of te blokkeren. “Ik heb onze wetgeving en de gedachtegang daarachter onlangs uitgebreid toeglicht en aanbevolen bij Eurocommissaris Kroes, zoals eerder aan u toegezegd”, schrijft Verhagen aan de Tweede Kamer.

Hij belooft de Kamerleden op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van netneutraliteit in Europa. Hij verwacht dat Kroes het aanbod en de eventuele beperkingen transparanter zal maken.

In juni 2011, vlak na de goedkeuring van netneutraliteit in de Tweede Kamer, gaf Verhagen al in een interview met NU.nl aan dat hij ook in andere landen een discussie rond netneutraliteit verwacht.