AMSTERDAM - De 31-jarige Amsterdamse Efthima D. is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 70.000 euro vanwege cyberstalken.

De vrouw plaatste allerlei berichten over de Amerikaanse filmmaker Christopher Johnson en actrice Mariana Tosca op Twitter, Facebook, weblogs en diverse websites. Al deze berichten en video's op Youtube moeten binnen zeven dagen verwijderd worden.

De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat deze manier van stalken wordt bestraft. Advocaat Cees Nierop spande het kort geding namens het Amerikaanse duo aan. Hij noemt de uitspraak bijzonder.

Bijzonder

''Ik ken geen andere uitspraken over grensoverschrijdende cyberstalking'', zei Nierop dinsdag. ''Ik vind het ook bijzonder dat getwitter tot een behoorlijke schadevergoeding kan leiden.''

Zijn Amerikaanse cliënten Johnson en Tosca zijn tevreden over de uitspraak van de Nederlandse rechtbank. Volgens Nierop hebben de twee schade geleden door de lastercampagne op internet. Zo zouden ze hierdoor belangrijke opdrachten zijn misgelopen en is hun reputatie beschadigd.

Johnson werkte aan films als Night at the Museum, The Final Destination en Live Free or Die Hard.

Contactverbod

Eerder had een Amerikaanse rechter de digitale stalker veroordeeld tot onder meer een contactverbod. Ook moest D. van de Amerikaanse rechter al haar berichten over Johnson en Tosca verwijderen van internet.

In de Amerikaanse zaak was echter geen schadevergoeding gevorderd en toegewezen. Bovendien was de uitspraak van de rechtbank in Los Angeles niet afdwingbaar in Nederland, dus werd de zaak nogmaals in Nederland gevoerd.

Als D. er niet in slaagt binnen zeven dagen haar tweets en facebookberichten en andere commentaren over het duo te verwijderen, moet ze van de Amsterdamse kortgedingrechter 500 euro voor iedere overtreding betalen.

D. benaderde Johnson in oktober 2010. Hij liet haar overnachten in zijn gastenverblijf. Volgens Nierop beeldde D. zich in dat ze een relatie had met Johnson en kon ze zijn samenwerking met actrice Mariana Toska niet verkroppen.