AMSTERDAM - Een Japanse man klaagt Google opnieuw aan omdat zijn naam door de zoekmachine automatisch wordt aangevuld met woorden die suggereren dat hij betrokken is bij criminele activiteiten.

Dat schrijft the Japan Times.

De man klaagde Google in oktober al aan en een Japanse rechter bepaalde in maart dat de zoekgigant de man moet compenseren en de automatisch aangevulde termen moet verwijderen.

Volgens de man heeft Google daarna echter geen contact met hem opgenomen en dus begint hij een nieuwe rechtszaak om financiële compensatie te eisen. Volgens het slachtoffer is hij door Google zijn baan verloren en heeft hij moeite met een nieuwe baan vinden.

Google verdedigt zich door te zeggen dat de zoektermen automatisch gegenereerd worden.

Meer rechtszaken

In Frankrijk werd Google ook al aangeklaagd door een aantal Joodse organisaties omdat de zoekmachine te vaak automatisch het woord jood zou suggereren bij het zoeken naar joodse mensen.

Vorig jaar verloor de zoekgigant bovendien twee rechtszaken van een Italiaanse man en een Franse man. Hun namen werden ook automatisch aangevuld met termen als verkrachter en fraude. Google heeft nog niet gereageerd op de rechtszaak van de Japanse man.