AMSTERDAM - Amerikaanse bedrijven raken zo gefrustreerd van hackers dat ze steeds vaker wraak nemen door de cyberaanvaller zelf te hacken. Daarbij worden soms wetten overtreden.

Dat stellen veiligheidexperts tegenover Reuters.

Het zou daarbij gaan om acties die hackers moeten vertragen of afleiden, maar in een aantal gevallen wordt de aanvaller zelf gehackt zodat bijvoorbeeld het netwerk platgelegd kan worden.

De experts zien dat bedrijven steeds agressiever optreden tegen hackers en daarbij worden soms Amerikaanse of buitenlandse wetten overtreden. Voorheen zou de reactie vooral het herstellen van de schade geweest zijn.

Voorbeelden

Nu worden er bijvoorbeeld aantrekkelijke bestanden op netwerken geplaatst die dan door de hacker gekopieerd of gestolen worden. Deze bestanden zijn dan echter uitgerust met extra functionaliteiten waardoor de identiteit van de hacker achterhaald kan worden.

Bedrijven huren hiervoor mensen in. "We blussen niet alleen het vuur, we gaan ook op zoek naar de brandstichter", legt Shawn Henry, voormalig hoofd van cybercrime bij FBI, uit tegenover Reuters. Hij heeft inmiddels een eigen beveiligingsbedrijf opgericht en voert bovengenoemde taken uit na cyberaanvallen.

Het daadwerkelijk hacken van een cyberaanvaller kan rekenen op flinke kritiek, maar het gebeurt volgens de experts dus wel steeds vaker.