ROTTERDAM - Een 30-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van het verzamelen van een miljoen bankrekeningnummers, blijft in voorlopige hechtenis.

Dat heeft de rechtbank in Rotterdam maandag tijdens een zogeheten pro-formazitting bepaald.

Het is nog niet zeker of alle nummers horen bij ING-bankrekeningen, zoals justitie eerder in het nieuws bracht. Davy de V. zou de rekeningnummers hebben opgeslagen op zijn computer in een map met de naam 'project ING'.

De bank liet eerder weten dat De V. niet heeft ingebroken in zijn computersysteem.

Incasso's

Het gaat om een lijst van periodieke overboekingen van 2,99 euro per rekeningnummer. De V. wilde de bank bewegen tot een aantal automatische incasso’s. Ook zou De V. in het bezit zijn van een lijst van 1280 rekeningnummers en namen van ING-rekeninghouders.

Maar met alleen een naam en rekeningnummer kunnen criminelen niks, aldus ING. Ze hebben onder andere een wachtwoord nodig om een betaling te kunnen doen.

Zo kan de klant direct zien aan wie hij de overboeking richt en worden verkeerde overboekingen voorkomen, aldus ING. Om de betaling daadwerkelijk te doen, zijn ook nog gebruikersnaam, wachtwoord en een TAN-code nodig. Met alleen naam en nummer kunnen criminelen volgens ING niks.

Hacken

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de student informatica verder van inbraak in de webserver van containeroverslagbedrijf ECT. Daarnaast zou De V. 500 gebruikersnamen en wachtwoorden hebben buitgemaakt op de website van een groothandel in drank en sigaretten.

Volgens het OM zocht De V. op internet volop naar informatie over hacken. De verdachte stelt echter dat hij meer wilde weten over beveiliging van websites voor zijn studie.

De Rotterdammer wilde de uitspraak graag in vrijheid afwachten, zodat hij maandagmiddag nog naar een tentamen kon. Maar de rechtbank vond de beschuldigingen te ernstig om hem te laten gaan.

Delicten

De V., die stage liep bij een ICT-bedrijf, zat eerder vast voor vermogensdelicten en een geweldsdelict.

De Rotterdammer maakte tijdens de zitting gebruik van zijn zwijgrecht. Volgens de rechter weigert de verdachte mee te werken met de reclassering en wil hij geen psychologisch onderzoek ondergaan. Het onderzoek in de zaak is nog niet afgerond. Justitie wil onder andere nog enkele vrienden en kennissen van de verdachte horen.