AMSTERDAM - De Nederlandse overheid heeft het laatste half jaar van 2011 minder informatie over gebruikers opgevraagd bij Google.

Dat maakt de zoekgigant bekend in het halfjaarlijkse Transparency Report.

In dit rapport laat Google zien hoeveel verzoeken het gekregen heeft om informatie als video's en blogs te verwijderen. Ook wordt gedeeld hoe vaak welke overheden informatie over gebruikers opvragen en hoe vaak het bedrijf hieraan voldoet.

Nederland

Van juni tot en met december 2011 kwamen vanuit de Nederlandse overheid 37 verzoeken binnen waarin gevraagd werd om informatie over specifieke gebruikers.

In 59 procent van de gevallen overhandigde Google ook daadwerkelijk (een deel van) deze informatie. In totaal ging het om 49 accounts. Daarmee is het aantal verzoeken en relevante accounts gedaald. In het eerste half jaar van 2011 ging het namelijk nog om 64 verzoeken en 213 accounts.

Klik op de landen om het aantal verzoeken en percentage toegewezen verzoeken te bekijken. De gegevens zijn afkomstig van Google. Bekijk hier een grote versie van de kaart. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Google vermeldt verder geen opvallende situaties bij het opvragen van informatie. Hetzelfde geldt voor de verzoeken tot verwijderen van content. Ook daar heeft Nederland geen vreemde dingen gevraagd.

Sociale media

Het opvragen van informatie via sociale media is momenteel een punt van discussie in Nederland. GroenLinks heeft minister Opstelten (Veiligheid en Jusitie) meerde keren gevraagd hoe vaak politie en justitie informatie bij onder meer Hyves en Facebook opvragen, maar de minister weigert inzicht te geven.

Kamerlid Arjan El Fassed zal bij het volgende privacydebat een motie indienen waarmee hij hoopt alsnog deze cijfers boven water te krijgen.

Plassen

In bijvoorbeeld Canada vroeg de overheid of Google een video wilde verwijderen van een Canadees die over zijn paspoort plast en deze daarna door de wc spoelt. Dat heeft de zoekgigant geweigerd.

Vanuit Nederland kwamen in totaal minder dan 10 verzoeken tot het verwijderen van data. In de eerste helft van 2011 waren dat er nog vier. Toen ging het om twee keer om video's van Youtube en twee keer om content van Blogger. De verzoeken uit de tweede helft van vorig jaar zijn niet gespecificeerd.

Opvallend

In bijvoorbeeld de VS ging het aantal verzoeken tot verwijdering met 103 procent omhoog. In India was dat 49 procent en ook vanuit het Verenigd Koninkrijk kwamen veel meer verzoeken binnen.

Verder noemt Google nog expliciet een verzoek vanuit Duitsland om bijna 900 zoekresultaten over een Duitse overheidsinstantie te verwijderen. De blogs en berichten op fora zouden een onjuist beeld van de instantie en een specifieke medewerker geven.

Vanwege een melding vanuit het Verenigd Koninkrijk werden bovendien 640 Youtubevideo's offline gehaald omdat de personen achter de accounts waarmee deze beelden online waren gezet, mogelijk betrokken zijn bij terrorisme.