AMSTERDAM - Een Nieuw-Zeelandse rechter heeft de FBI opgedragen 150 terabyte aan data te kopiëren van systemen van Megaupload die in beslag zijn genomen.

Dat meldt website Computerworld. De data in kwestie werd in beslag genomen bij een inval in de villa van Megaupload-oprichter Kim Dotcom in Nieuw-Zeeland. Deze vond plaats in verband met de voorbereiding van een rechtszaak tegen de downloadsite.

Eind mei bepaalde rechter David Harvey dat de FBI 21 dagen de tijd heeft om de gegevens geschikt te maken voor overhandiging aan de advocaten van Kim Dotcom en diens medeverdachten. Zij zouden de data nodig hebben om hun verdediging voor te bereiden..

De FBI tekende beroep aan tegen de uitspraak, omdat 21 dagen te kort zou zijn om alles door te nemen. Rechter Helen Winkelmann heeft nu in een nieuwe uitspraak de termijn van 21 dagen gehandhaafd en de FBI opgedragen de gegevens dan maar te kopiëren zodat Dotcom en de andere verdachten in de zaak tegen Megaupload op tijd hierover kunnen beschikken.

Gebruikersgegevens

De data in kwestie omvat onder meer tien miljoen e-mails. Een groot gedeelte van de gegevens is versleuteld. Gegevens van gebruikers van Megaupload zouden er in ieder geval geen deel van uitmaken.

Downloadsite Megaupload werd in januari dit jaar door de Nieuw-Zeelandse autoriteiten uit de lucht gehaald. De website zou volgens hen op grote schaal gebruikt worden voor het illegaal delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal.