AMSTERDAM - Ook Vodafone en KPN gaan het mogelijk maken apps te betalen via de telefoonrekening. Hi kondigde dat al eerder aan.

Dat blijkt uit een rondgang langs de providers door NU.nl. Eind mei werd bekend dat Hi binnenkort Androidgebruikers apps laat betalen via de telefoonrekening. In de VS gebeurt dit al langer.

Deze methode van apps afrekenen heeft als voordeel dat er geen creditcard meer nodig is voor de vaak relatief kleine betalingen.

Ook Vodafone en KPN zijn bezig met plannen vergelijkbaar met die van Hi. Vodafone biedt sinds vorig jaar al 'operator billing' aan voor Blackberry App World en de Nokia Ovi Store voor het Symbianbesturingssysteem.

Dit jaar

"De verwachting is dat we na de zomer ook operator billing gaan aanbieden voor Android", aldus een woordvoerder van Vodafone tegenover NU.nl. Of ook gebruikers van de App Store van Apple aan de beurt komen, is nog niet bekend.

KPN laat weten dat het momenteel bekijkt hoe betaling van apps via de telefoonrekening er in de toekomst uit zou moeten zien. "We testen de aanpak uitgebreid onder onze klanten en nemen hun wensen mee. Ook wordt gekeken naar de technische en juridische vereisten", aldus een woordvoerder.

De verwachting is dat er dit jaar apps op deze manier afgerekend kunnen worden, maar omdat KPN nog in de onderzoeksfase zit, kan de opleverdatum nog verschuiven.

T-Mobile wilde helemaal niet reageren op het verzoek van NU.nl.