AMSTERDAM - Apple moet nog als enige terechtstaan in een rechtszaak rond het ongevraagd opslaan van persoonlijke gegevens van gebruikers. Diverse advertentiebedrijven, waaronder Google, zijn uit de zaak verwijderd.

Dat heeft rechter Lucy Koh besloten, zo meldt Reuters.

Apple wordt aangeklaagd in twee class-action rechtszaken namens Amerikaanse consumenten. Vorig jaar kwam aan het licht dat onder meer de locatie van iPhones en iPads gevolgd en opgeslagen werd.

Bovendien zouden adverteerders via apparaten van Apple toegang hebben tot informatie zoals het geslacht en de leeftijd van gebruikers. Ook de adresgegevens, het specifieke apparaat en bepaalde handelingen zouden opgeslagen worden. Dit zou allemaal gebeurd zijn zonder toestemming.

Aanklachten rond het schenden van privacyrechten van gebruikers heeft Koh wel van tafel geveegd. Ook wordt Apple niet aangeklaagd vanwege computerfraude en het aftappen van telefoons.

Volgens Apple is er geen enkel bewijs dat iOS-gebruikers schade hebben ondervonden. Toch zal het bedrijf zich dus moet verdedigen voor het opslaan van gegevens.