MADRID/BRUSSEL - De Europese Commissie wil nog dit jaar optreden tegen telecombedrijven die te veel geld vragen voor internationale mobiele gesprekken.

EU-commissaris Mario Monti (concurrentie) zei dinsdag tijdens een spreekbeurt in Madrid dat hij ook in actie wil komen tegen onduidelijke kosten voor het beëindigen van een abonnement.

De commissie is eind vorig jaar begonnen met een onderzoek, omdat ze vermoedt dat gsm-gesprekken te duur zijn als de telefoonmaatschappijen in het buitenland gebruik maken van elkaars netwerken ('roaming'). Het onderzoek spitst zich nu toe op enkele concrete -niet nader genoemde- bedrijven.

Ook kijkt 'Brussel' naar misbruik van het monopolie dat veel oude telefoonbedrijven hebben bij telefoonlijnen naar de huiskamer van de consument. Ze zouden nieuwkomers te hoge prijzen vragen voor medegebruik van die verbinding. Ook daar zullen nog dit jaar maatregelen volgen, kondigde Monti aan.

/NETDriekwart van de Europeanen belt mobielInvallen bij negen Duitse en Britse telecomoperatorsMobiel bellen wordt goedkoper in EuropaMobiele bellers betalen te veel in het buitenland