AMSTERDAM - GroenLinks eist opheldering van minister-president Mark Rutte over de kwestie rond het aftappen van sociale media door politie en justitie.

Dat laat GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed weten aan NU.nl. Hij heeft nieuwe Kamervragen gesteld.

El Fassed heeft staatssecretaris Teeven en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie meerdere malen gevraagd om cijfers over het aftappen van sociale media te delen. GroenLinks wil weten hoe vaak opsporingsdiensten bij Facebook, Hyves en Twitter aankloppen voor informatie over gebruikers.

Teeven en Opstelten stellen dat het delen van de informatie in strijd is met het staatsbelang. Daar mag een bewindslied zich alleen op beroepen als het besproken is met de minsterraad. El Fassed wil weten wat de reactie van Rutte is geweest tijdens dit gesprek. Bovendien twijfelt hij of het onderwerp wel echt besproken is.

Bij het opvragen van gegevens bij sociale media gaat het bijvoorbeeld om privéberichten of locatiegegevens. De overheid deelt wel het aantal opvragen uit een database met telecomgegevens. Bovendien heeft de politie Limburg-Zuid naar aanleiding van een Wob-verzoek onlangs wel cijfers vrijgegeven.

Sociale media zelf willen de cijfers ook niet bekendmaken.