AMSTERDAM - De Nederlandse overheid vraagt voor bijna 300.000 euro twee top level-domeinnamen aan. Het gaat om .overheidnl en .politie.

Dat blijkt uit een lijst van ICANN, de organisatie die de infrastructuur van het internet beheert en gaat over het toewijzen van extensies.

Tweakers.net weet te melden dat er vanuit Nederland 19 domeinen zijn aangevraagd, waarvan twee door de Nederlandse overheid. Het was de afgelopen maanden mogelijk nieuwe extensies aan te vragen naast bijvoorbeeld .com of .nl.

Er volgde een storm van kritiek omdat één domeinaanvraag omgerekend bijna 150.000 euro kost. Bedrijven zijn mogelijk veel geld kwijt om te zorgen dat niemand er met een extensie van hun merknaam of producten vandoor gaat.

Nederland

Nederland heeft dus .overheidnl en .politie aangevraagd. Naast de aanschafkosten komen daar nog eens onderhoudskosten bij van zo’n 13.500 euro per domein. Vincent van Steen, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, laat aan Tweakers.net weten dat de domeinen zijn aangevraagd omdat de overheid zo meer invloed krijgt op de veiligheid.

"Met een eigen domein kunnen we zelf ons beveiligingsbeleid formuleren", legt Van Steen uit.

Andere domeinen die vanuit ons land werden aangevraagd zijn .amsterdam en .kpn. Ook Booking.com en Philips hebben eigen extensies aangevraagd. Daarnaast zijn er een aantal buitenlandse bedrijven die op papier in Nederland gevestigd zijn die ook aanvragen hebben ingediend.

Gegadigden

Op de enorme lijst staan ook domeinen als .baby, .bank en .lol. De laatste werd door internetbedrijf Google aangevraagd. Sommige domeinen worden echter door meerdere partijen geclaimd. Zo hebben onder meer Pepsi en Coca Cola een aanvraag ingediend voor .cola.

Ook de onder meer domeinen .pizza, .poker, .online, .news, .hotel, .blog, .love en .app zijn populair.