AMSTERDAM - Met een nieuwe campagne in de strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie richten het ministerie van Veiligheid en Justitie en Meld Misdaad Anoniem (M.) zich op bezoekers van sekssites.

De bezoekers worden verleid te klikken op een filmpje dat lijkt te draaien om een striptease, maar al snel de keerzijde van prostitutie laat zien.

M. hoopt klanten van prostituees te wijzen op signalen van dwangarbeid en hen te bewegen melding te maken als ze het vermoeden hebben van gedwongen prostitutie.

Ook in 2006 en 2008 richtte de organisatie zich samen met politie en justitie op prostitueebezoekers. Destijds voornamelijk via posters en advertenties. Die campagnes bleken zeer succesvol.

In 2006 leverde de campagne 120 meldingen op, in 2008 147. Het aantal slachtoffers van mensenhandel neemt nog steeds toe. Daarom besloten de partijen de campagne dit jaar nieuw leven in te blazen.

Expliciet aanwezig

Naast het filmpje omvat de nieuwe aanpak ook een training voor hulpverleners, waarin hen wordt geleerd de signalen van gedwongen prostitutie te herkennen.

Guus Wesselink, directeur van M., verwacht dat de vernieuwde campagne het succes van de vorige edities overtreft. ''We zijn nu expliciet aanwezig op de meestgebruikte websites voor prostitueebezoekers. Daar zit onze doelgroep.''

Mensonterend

Minister Ivo Opstelten liet zich woensdagmiddag tijdens de presentatie van de campagne op de Wallen in Amsterdam in zeer harde termen uit over de ernst van de situatie. Hij sprak van mensonterende omstandigheden.

''Niet ver weg, maar hier in ons midden. Mensenhandel is een walgelijk, weerzinwekkend misdrijf. Slachtoffers zijn vaak kwetsbare mensen die geen kant op kunnen. Voor de aanpak zijn we afhankelijk van derden, de hulp van klanten is onmisbaar.''

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam sprak zijn waardering uit voor de campagne. ''De schattingen van het aandeel prostituees dat onder dwang werkt, lopen uiteen van 8 tot 90 procent. Zelfs als je uitgaat van het laagste percentage is dat op de ongeveer 8.000 prostituees in de stad een afschrikwekkend aantal.''

Bekijk de video