AMSTERDAM - Europese telecomproviders hebben bij de VN een voorstel ingediend om gemakkelijker extra geld te kunnen vragen aan bedrijven voor het doorgeven van data over mobiele netwerken.

Dat maakt ETNO (European Telecommunications Network Operators) bekend.

Het voorstel is ingediend bij de International Telecommunications Union (ITU), onderdeel van de VN. De providers stellen voor een soort nieuw netwerk te bouwen waarbij aan beide kanten betaald dient te worden voor toegang.

De consumenten betalen voor het gebruik van mobiel internet, maar aanbieders als Google, Facebook en Apple betalen ook om überhaupt data te mogen doorgeven. Op die manier willen de providers de kosten van het onderhoud aan het netwerk verdelen.

Voorstel

Het is al langer bekend dat providers wereldwijd willen dat aanbieders gaan meebetalen aan de kosten van het explosief groeiende mobiele dataverbruik. Tot nu toe is daar echter geen concreet voorstel uitgekomen.

Nu stelt ETNO dus voor om een netwerk bovenop het bestaande internet te bouwen dat door de providers gecontroleerd wordt. Zo zou datadoorgifte ook gegarandeerd kunnen worden.

Nederland

Onder meer Deutsche Telekom, moeder bedrijf van T-Mobile, Telecom Italia, Telefonica en Orange zijn onderdeel van ETNO. De Nederlandse providers lieten eerder aan NU.nl weten dat er ooit mogelijk door klanten extra betaald moet worden voor zware diensten. Dan worden de kosten dus verhaald op de consument.

Later stelde Vodafone echter toch voor om aanbieders om extra vergoedingen te vragen. KPN sprak zich daar vervolgens ook voor uit.