AMSTERDAM - Hoe vaak politie en justitie informatie opvragen uit sociale media wordt geheimgehouden omdat het bekendmaken van deze cijfers in strijd is met het staatsbelang.

Dat antwoordt staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) op Kamervragen van GroenLinks.

Tweede Kamerlid Arjan El Fassed heeft inmiddels meerdere keren om opheldering gevraagd, maar de overheid is definitief niet van plan inzicht in de cijfers te geven. Ook het argument dat cijfers rond het opvragen van telecomgegevens wel gedeeld worden, veegt de staatssecretaris van tafel.

El Fassed wil van de overheid weten hoe vaak politie en justitie gegevens opvragen van sociale netwerken als Twitter, Hyves en Facebook. Het kan dan gaan om locatiegegevens of bijvoorbeeld privéberichten.

Gebruikers waarvan informatie opgevraagd wordt, moeten achteraf ingelicht worden, maar daar is momenteel geen controle op.

Staatsbelang

Hoe vaak opsporingsdiensten telecomgegevens opvragen, is wel bekend. Maar volgens Teeven is het in strijd met het staatsbelang om dezelfde informatie over sociale media te delen. Daarom zou de inlichtingenplicht niet van toepassing zijn.

El Fassed: "De halsstarrigheid van de overheid staat op gespannen voet met de beginselen van de democratische rechtstaat. Een rechtstatelijk opererende overheid moet niet bang zijn voor rechterlijke controle op de toepassing van sociale media-taps en al helemaal niet voor openbaarheid over abstracte cijfers.'

Het Kamerlid vroeg internetproviders ook al de cijfers openbaar te maken, maar zij weigerden dit. NU.nl klopte bij Hyves en Facebook aan, maar kreeg daar ook geen respons.

Motie

"Het is nu wachten tot een Kamermeerderheid de cijfers opeist. In de tussentijd roep ik gebruikers op om zelf hun provider om opheldering te vragen", aldus El Fassed. Hij is van plan een motie in te dienen. Dit zal gebeuren tijdens het volgende debat rond privacy dat inmiddels aangevraagd is.

Het is nog wel onduidelijk of dit debat nog voor de zomer zal plaatsvinden. El Fassed verwacht overigens een Kamermeerderheid voor zijn motie.