AMSTERDAM - Drogisterijketen Kruidvat heeft de cd-roms met daarop theorie-examens voor het rijbewijs uit de winkel gehaald. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) had hierop aangedrongen omdat de cd-roms misleidend waren.

Kruidvat verkocht drie cd-roms (bromfiets-, personenauto- en motorrijbewijs) van een 'bedenkelijke kwaliteit', zoals het CBR het formuleert. Bovendien werd er met het CBR-logo ten onrechte de suggestie gewekt dat de lesmethode officieel goedgekeurd zou zijn.

Daarop sommeerde het CBR Kruidvat om de verkoop van de software te staken of voor deugdelijk materiaal te zorgen zonder de aanprijzing.

Het CBR zegt overigens duidelijke aanwijzingen te hebben dat leerlingen met alternatieve leermethoden, minder goede resultaten boeken dan bij het theorie-examen. "Rijscholen gebruiken materiaal van gespecialiseerde uitgevers. De lesmethode biedt leerlingen verkeersinzicht, terwijl zij met cd-roms en boeken vooral plaatjes leren herkennen", aldus het CBR. Klanten kunnen het artikel terugbrengen en hun geld terugkrijgen.