AMSTERDAM - Google mag de dienst Street View in Zwitserland blijven aanbieden en hoeft toch niet niet alle gezichten en kentekens onherkenbaar te maken.

Dat heeft het federale hooggerechtshof deze week besloten, meldt onder meer The New York Times.

In maart 2011 besloot een rechtbank nog dat Street View compleet anoniem moest zijn, maar dat besluit wordt nu als onrealistisch beoordeeld.

1 procent

"Het federale hooggerechtshof vindt dat het niet gerechtvaardigd is, om in aanvulling op de automatische anonimisering voor publicatie op het internet, te eisen dat alle gezichten en nummerplaten onherkenbaar moeten worden gemaakt", zegt het hof in een verklaring.

Volgens de rechter moet het geaccepteerd worden dat maximaal 1 procent van de gemaakte beelden niet compleet anoniem is. Google verklaarde eerder al dat de Street View-software 98 tot 99 procent van de beelden automatisch kan vervagen.

Toestemming

Google moet foto's van mensen die gemaakt zijn in de buurt van scholen en gevangenissen wel helemaal onherkenbaar maken. Beelden van parken en tuinen die voorbijgangers normaal niet kunnen zien, mogen niet worden gepubliceerd zonder toestemming van de eigenaar.

De zoekgigant dreigde vorig jaar met de Street View-dienst in Zwitserland te stoppen als de beslissing van de rechtbank niet teruggedraaid zou worden door het hooggerechtshof. Het gebruikte als argument dat alle gezichten vervagen een onmogelijk en te kostbare bezigheid zou zijn.

Google zegt in een verklaring dat de beslissing van de rechter bekeken zal worden. "We zijn blij dat de Zwitserse rechter een belangrijk onderdeel van ons hoger beroep heeft aanvaard, waarbij wordt erkend dat we sterke privacycontroles in Street View hebben", aldus het internetbedrijf.