AMSTERDAM - De grootste Engelse provider British Telecom (BT) heeft voor onrust gezorgd onder internetproviders. Per 1 april worden de prijzen van adsl-internet bijna gehalveerd.

Een adsl-abonnement kost na 1 april nog maar 24 euro (fl. 53,-) per maand, tegen de huidige prijs van 40 euro. BT levert die diensten, net als KPN Mxstream in Nederland, aan diverse andere providers.

British Telecom heeft de andere marktspelers behoorlijk verrast met deze forse prijsverlaging. Vooral omdat BT jarenlang werd beschuldigd van het doelbewust tegenhouden van dergelijke prijsconcurrentie op het gebied van internettoegang.Dat zou ook de reden zijn waarom er in Groot-Brittannië relatief weinig breedbandinternetters zijn.

British Telecom dat wordt geleid door de Nederlander Ben Verwaayen, denkt zelfs met de lage prijzen nog winst over te houden. "Het is een strak schema, maar wel realiseerbaar", aldus Verwaayen tegen persbureau Reuters. "Dankzij een grootse kostenbesparing, kunnen we de prijzen verlagen en de markt stimuleren en er toch nog geld op verdienen."

Breedband internet is een van de nieuwe speerpunten van het beleid van de nieuwe BT-topman Verwaayen.Hij voorspelt dat een kwart van de Britten binnen vier jaar via een breedbandverbinding internet.