AMSTERDAM – De Tweede Kamer wil voor het einde van volgende week uitleg over de hack bij LinkedIn van minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken).

Als de uitleg volgens de Kamer niet voldoende is, komt er een debat. Hier heeft Renske Leijten (SP) op aangedrongen, schrijft webwereld. Spies moet in een brief aan de Tweede Kamer met bevindingen komen

Leijten krijgt brede steun vanuit de Kamer. Zij wil voornamelijk weten wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld het gebruik van wachtwoorden voor andere doeleinden.

Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) wil van de Spies weten welke rol de overheid kan vervullen in het voorlichten van de burger bij het gebruik van wachtwoorden en accounts. Ook daar moet de bewindsvrouw uitleg over verschaffen in de brief.

Lek

Woensdag werd een bestand met versleutelde wachtwoorden van 6,5 miljoen LinkedIn-accounts gelekt. De wachtwoorden zouden vrij eenvoudig te kraken zijn.

Ook kwam aan het licht dat de iOS-app van LinkedIn persoonlijke data uit de agenda onversleuteld verstuurt naar de eigen servers. Het zou gaan om gebruikers die kiezen voor het weergeven van hun agenda in de app.

Zij zouden dan echter niet bewust kiezen voor het opslaan van deze informatie op de servers van LinkedIn. Onder meer notities, tijden en namen van personen die bij de afspraken aanwezig zijn, zouden worden doorgestuurd.

FBI

De Amerikaanse politiedienst FBI werkt met Linkedin Corp aan een onderzoek naar de diefstal de wachtwoorden, meldde het bedrijf vrijdag. LinkedIn heeft de wachtwoorden inmiddels buiten gebruik gesteld.

Het Amerikaanse bedrijf zegt dat nog onduidelijk is of ook de bijbehorende mailadressen zijn gestolen. Criminelen kunnen via de gekraakte sites programma's verspreiden om bijvoorbeeld bankgegevens te ontfutselen.

Veiligheidsexperts zeggen dat LinkedIn de gestolen wachtwoorden niet goed genoeg had afgeschermd. In Nederland telt LinkedIn ruim 3 miljoen accounts. Wereldwijd zijn dat er 161 miljoen.