AMSTERDAM - Onderzoekers van de Universiteit Twente roepen op tot een nieuwe wifi-standaard omdat de huidige standaard tegen zijn technische grenzen aanloopt.

Het verkennende onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente. De eerste resultaten werden donderdag gedeeld.

Zo blijkt dat in de meest schrijnende gevallen slechts 20 procent van de potentiële snelheid van een wifi-netwerk gehaald kan worden. Dit komt dan vooral omdat er de afgelopen jaren veel meer netwerken en apparaten die verbonden zijn met deze netwerken bij zijn gekomen.

Snelheid

"Een snelheid die in de praktijk de helft lager uitvalt dan de geadverteerde snelheid, is eerder regel dan uitzondering", zo schrijft het CTIT in een verklaring. De onderzoekers waarschuwen dat door de toenemende vraag naar bandbreedte de efficiënte van wifi in de toekomst nog verder zal dalen.

Dit komt doordat een steeds groter deel van de bandbreedte verbruikt wordt door controlemechanismes en niet voor daadwerkelijk dataverkeer. Dit zal vooral gebeuren op plaatsen waar veel verschillende wifi-netwerken actief zijn, zoals in bijvoorbeeld een flat, of op plekken waar veel apparaten met een wifi-netwerk verbonden zijn.

Oproep

"Het is van belang dat fabrikanten gaan onderzoeken hoe de wifi-standaard in drukke scenario’s kan worden verbeterd. Op die manier kunnen we nog lang gebruikmaken van deze mooie technologie", aldus de onderzoekers.

De resultaten worden in juli gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Green Engineering. Het onderzoek is uitgevoerd op de Universiteit Twente zelf. Daar zijn met diverse routers en andere apparatuur praktijksituaties nagebootst.