AMSTERDAM - De vernieuwde website Crisis.nl, waar bij rampen en andere calamiteiten informatie te vinden is, is donderdag in de lucht gegaan. Vorig jaar zomer werd nog uitgegaan van een opleverdatum van eind 2011.

De nieuwe website kan twee miljoen bezoekers tegelijk aan. Nieuws van de website wordt voortaan ook via sociale media verspreid.

De vernieuwingen vloeien voort uit de kritiek die opstak na eerdere rampen. Zo was de site, die sinds 2005 bestaat, tijdens de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk begin vorig jaar een uur uit de lucht.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) beloofde enkele dagen later beterschap. "Dat gaan wij gewoon verbeteren."

Volgens het ministerie is de vertraging te wijten aan de uitgebreide tests die de afgelopen maanden zijn uitgevoerd. De tests richtten zich onder meer op de bruikbaarheid en de beveiliging. "We wilden op alle onderdelen een 10 scoren", licht een woordvoerder toe. "Met een 7 kun je niet tevreden zijn voor een site als deze."

Overigens dacht de overheid aanvankelijk de nieuwe site - die gebruikt kan worden door gemeenten en overheidsdiensten - pas in 2013 gereed te hebben.