LONDEN - Britse jongeren die op borgtocht vrij zijn in afwachting van een proces voor ernstige misdaden zullen onder elektronisch toezicht worden geplaatst. Dit heeft minister van Binnenlandse Zaken Blunkett dinsdag tegen de BBC gezegd.

De bewindsman zei dat het plan bedoeld is om "te voorkomen dat schurken een lange neus maken" naar de politie en justitie, die vaak genoodzaakt zijn hen vrij te laten.

Aanleiding is de sterke stijging van het aantal straatroven en diefstallen in Groot-Brittannië. De autoriteiten willen met de elektronische surveillance jonge criminelen van tussen de twaalf en zestien jaar in de gaten houden, van wie de rechtbanken vermoeden dat zij zich opnieuw aan strafbare feiten schuldig zullen maken terwijl zij hun proces afwachten.

Verwacht wordt dat al in het eerste jaar zo'n 1800 jongeren voorzien zullen worden van een elektronische armband. In april zal het project op zes plaatsen beginnen. In juni moet het naar heel Engeland en Wales zijn uitgebreid.

Lege cellen

Door de plannen van elektronisch toezicht komen er meer plaatsen vrij in de gevangenissen. Eerder breidde de minister het systeem van 'thuisdetentie' voor volwassen gevangenen uit om meer cellen vrij maken.

De Britten maken zich grote zorgen over het onvermogen van de gerechtelijke autoriteiten om de stijgende criminaliteit een halt toe te roepen. "Wij hebben het over misdadigers die een ravage aanrichten in de gemeenschap door steeds weer in herhaling te vervallen", zei Blunkett.

Lange neus

"Zelfs als de politie hen pakt en de rechtbanken actie ondernemen, staan zij binnen de kortste keren weer op straat. En die kinderen lachen om de politie en zeggen 'mij kan je niet pakken'. Ze maken een lange neus naar het hele systeem en de mensen zijn het zat dat ze weer buiten staan, zonder toezicht, zonder controle, onzeker, terwijl ze gewoon doorgaan met wat ze daarvoor ook al deden", aldus Blunkett.