AMSTERDAM - Woensdag zullen wereldwijd diverse grote internetbedrijven, providers en netwerkleveranciers overstappen op het nieuwe internetprotocol IPv6. Hierdoor moet het tekort aan internetadressen opgelost worden.

De internetsector heeft 6 juni uitgeroepen tot IPv6-dag. Onder meer grote partijen als Google, Facebook en Time Warner Cable, maar ook XS4ALL doet vanuit Nederland mee. Nieuwe klanten worden daar automatisch voorzien van IPv6.

Al deze bedrijven stappen woensdag over op het nieuwe protocol. Apparaten die verbonden zijn met het internet krijgen een IP-adres, een nummer dat elke computer, telefoon of tablet identificeert. Via het nummer kunnen apparaten met elkaar communiceren.

In het IPv4-protocol zijn 4,3 miljard adressen beschikbaar. Bij het invoeren van dit protocol leek dat genoeg, maar aan het eind van dit jaar zijn de adressen op.

Verschil

Het aantal IPv6-adressen is bijna oneindig en moet een definitief tekort voorkomen. Het probleem is dat IPv4 en IPv6 niet met elkaar samenwerken.

Hele oude modems kunnen bijvoorbeeld alleen overweg met de techniek van het oude protocol, die moeten dus allemaal vervangen worden. De apparatuur die het afgelopen jaar verkocht is, kan zowel met IPv4 als IPv6 overweg.

Ook zullen sommige besturingssystemen mogelijk geüpdatet moeten worden.

Grootste update

Door woensdag op grote schaal over te schakelen op het nieuwe protocol zorgen bedrijven en websites wereldwijd dat hun apparatuur en pagina’s beschikbaar zijn in het nieuwe protocol. De overgang naar IPv6 wordt omschreven als de grootste upgrade van het internet ooit.

Door het op tijd updaten van apparatuur en sites zullen de meeste consumenten niets merken van de verandering. Eerder deze week bleek nog wel uit onderzoek dat Nederlandse bedrijven zich onvoldoende voorbereiden op de komst van IPv6.