AMSTERDAM - Alle Amsterdamse gemeenteraadsleden krijgen tijdens de raadsvergaderingen de beschikking over een ingebouwde computer waarmee ze tijdens de vergadering kunnen surfen en e-mailen.

De boodschappenbriefjes die via bodes naar fractie-assistenten worden verstuurd, zijn dan niet meer nodig. Ook kunnen de raadsleden de vele vergaderstukken voortaan thuis laten. Op het intranet van de gemeente zijn alle bestuurlijke stukken en archieven te raadplegen.

"Een zegen", noemt raadslid T. Halbertsma van de PvdA het. "Die 23 kilo raadstukken hoef ik niet elke keer weer mee te slepen."

F. Huffnagel (VVD) vindt het nieuwe communicatiesysteem "heerlijk". Hij denkt dat de wethouders de komende vier jaar veel strenger gecontroleerd worden op hun uitspraken. "Ter plekke kan men nu informatie opzoeken en controleren of het klopt wat de wethouder zegt."

Motie schrijven

Vier jaar heeft G. van Oudenallen van Mokum Mobiel gelobbyd voor internetaansluitingen in de raadszaal. Zij was het eerste raadslid dat haar eigen laptop meenam naar de vergaderingen.

"Toen ik hier vier jaar geleden begon, stond er niet eens een fax. Dan moest ik elke keer naar de fractiekamer een verdieping hoger lopen om mijn assistent te vragen iets voor me te doen. Nu kan ik vanaf mijn raadszetel ter plekke een motie schrijven en die via internet naar hem versturen, zodat hij het afmaakt."

De drie raadsleden beloven dat ze tijdens de lange vergaderingen niet hun vrienden of kennissen gaan mailen om de tijd te doden. "En als ik een collega vieze plaatjes zie bekijken, roep ik meteen burgemeester Cohen erbij", zegt Halbertsma.