BRUSSEL - Het moet voor Europese burgers makkelijker worden zich in alle EU-landen online te kunnen identificeren. 

Daarnaast moet het voor bedrijven makkelijker worden om elektronisch contracten te ondertekenen en van kracht te laten worden.

Dat is de kern van een voorstel van Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda), dat maandag door de hele Europese Commissie zal worden aangenomen.

Inschrijven

Europese burgers kunnen zich wel online identificeren als ze iets willen kopen, want hun creditcard is internationaal geaccepteerd. Maar als het gaat om het inschrijven bij een universiteit of het aanvragen van een uitkering, is dit veelal niet mogelijk. Zeker niet als dat buiten het eigen land gebeurt. Vaak accepteren overheidsdiensten online de identificatiekaart uit het buitenland niet, met als gevolg dat een burger dit via de post moet doen of persoonlijk moet langskomen.

Kroes wil aan deze rompslomp een einde maken en wil dan ook dat EU-landen elkaars systemen gaan accepteren. Dat moet de burger tijd en ook geld besparen.

Geen verplichting

Het voorstel van Kroes is nadrukkelijk geen oproep voor de invoering van één Europese e-IDkaart. Ook gaat Brussel de lidstaten niet verplichten een elektronische identificatiekaart in te voeren; dat blijft aan de lidstaten zelf. Zij blijven ook verantwoordelijk voor het systeem en de informatie die bekend is.

Op dit moment zijn er zeven EU-landen, waaronder België, Duitsland en Spanje, die een e-IDkaart hebben. Negen andere landen, waaronder ook Nederland, hebben een online-identificatiesysteem.