AMSTERDAM - Controversiële uitspraken die de overleden Apple-CEO Steve Jobs over besturingssysteem Android deed mogen in de rechtszaak als bewijs gebruikt worden.

Dat heeft een rechter besloten, meldt Reuters.

In interviews met biograaf Walter Isaacsson liet Jobs weten woest te zijn op Google wegens diefstal in Android. Hij wilde het systeem 'kapotmaken' en was bereid daar al het geld van Apple aan uit te geven.

"Al kost dit me mijn laatste adem en moet ik al het geld van Apple uitgeven, ik zal dit rechtzetten", zegt Jobs in de biografie. "Ik ga Android vernietigen omdat het een gejat product is. Ik ben bereid tot een thermonucleaire oorlog."

Vorige maand bleek dat Apple eiste dat er in rechtszaken geen quotes gebruikt mogen worden uit de biografie over Jobs. Een rechter in Chicago heeft dat verzoek afgewezen. Rechter Richard Posner heeft geen uitleg gegeven over zijn besluit.

Quotes

Het besluit heeft betrekking op een rechtszaak tussen Motorola en Apple. De iPhonemaker heeft dezelfde eis ook bij de rechtbank in Californië neergelegd waar het met Samsung verwikkeld is in een patentruzie.

Het is niet de eerste keer dat Steve Jobs geciteerd wordt in rechtszaken tegen Apple. Zo gebruikte het Amerikaanse ministerie van Justitie in de zaak die draait om prijsafspraken van e-books ook quotes van de overleden Apple-oprichter. Hij zou volgens Justitie een nieuw prijsmodel hebben goedgekeurd dat de prijs van e-books zou verhogen.