AMSTERDAM - Google waarschuwt Chinese gebruikers als ze zoektermen invoeren waarvan de resultaten gecensureerd zijn.

Het bedrijf kondigt de wijziging aan in een blogpost.

Google neemt het woord censuur niet in de mond en omschrijft het als 'een verbetering van de zoekervaring voor gebruikers in China'.

In het land kan Google gedurende een korte tijd niet gebruikt worden als er gezocht wordt op bepaalde termen. De zoekgigant legt uit dat het onderzoek heeft gedaan en geen storing kon vinden.

Termen

“We hebben lang en intensief naar onze systemen gekeken en vonden geen problemen. Maar, na het doorzoeken van gebruikersrapporten, merkten we dat de onderbrekingen gerelateerd zijn aan zoekopdrachten met bepaalde termen.”

In een video laat Google zien waar gebruikers in China tegenaan lopen.

Gebruikers worden daarom vanaf deze week gewaarschuwd als ze een zoekterm invoeren die een verbindingsprobleem kan veroorzaken. Het is dan mogelijk om de zoekterm te wijzigen of toch door te gaan met de opdracht.

Botsen

Het is de vraag hoe de Chinese regering zal reageren op Google's nieuwe tool. De twee botsten eerder al over de internetrestricties in het land.

Het internetbedrijf trok zich twee jaar geleden grotendeels terug op het vasteland van China na een confrontatie met de autoriteiten over censuur.