
Facebook laat gebruikers stemmen over privacy-updates
Dat heeft Facebook laten weten.
De website kreeg eerder zware kritiek te verduren omdat het privégegevens van leden zou opslaan. De 24-jarige Oostenrijkse rechtenstudent Max Schrems riep daarom op tot een burgerverzet tegen het privacybeleid. Hij wilde 7000 stemmen verzamelen om Zuckerberg te dwingen tot een beter en duidelijker beleid.
Facebook is dan verplicht gebruikers mee te laten beslissen. Schrems zette een speciale website op, Our-policy.org, waardoor bijna 48000 mensen bij Facebook klaagden over de privacy.
Informatie
Schrems is de reden dat de Irish Data Protection Commissioner een audit uitvoerde bij het Europese hoofdkantoor van Facebook. De student diende een aanvraag in bij Facebook om inzage te krijgen in de informatie die er over hem bekend was.
De student kreeg een cd met 1200 pagina's vol gegevens toegestuurd, waaronder zijn ‘likes’, vriendengeschiedenis en chat logs. Scherms ontdekte toen dat Facebook informatie over hem had die al gewist was. De rechtenstudent had daarom 22 klachten over Facebook ingediend bij de Ierse autoriteiten. Volgens hem schendt het bedrijf op meerdere punten de Europese privacyregels.
Updates
De ruim 900 miljoen mensen die aangemeld staan bij Facebook hebben nu een week lang de tijd om mee te beslissen over de gewijzigde regels van het netwerk.
Er kan gestemd worden over updates die het bedrijf in mei aankondigde, een week voor de beursgang. In het nieuwe privacybeleid van het sociale netwerk staat nu meer informatie over hoe Facebook gebruikmaakt van gegevens om advertenties te verkopen op de site. Ook denkt het netwerk erover na om advertenties op andere websites te plaatsen.
De uitslag is pas bindend als meer dan 30 procent van alle gebruikers stemt. Facebook laat weten dat het stemproces opnieuw bekeken wordt wat zou kunnen betekenen dat het internetbedrijf het helemaal gaat afschaffen.