
'Bedrijven huren zichzelf in voor ICT-projecten'
Dat stelt Reinoud Weijman, directeur van IT-dienstverlener AET Europe, tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer rond mislukte ICT-projecten. Diverse experts hekelden vrijdag het inkoopbeleid van de overheid.
Het ontstaan van problemen begint volgens Walter van Holst, jurist bij IT-juridisch adviesbureau Mitopics, bij een gebrek aan kennis. Inkopers zijn volgens Van Holst meer gericht op 'sanitaire hulpmiddelen' dan op het inkopen van goede ICT-dienstverlening. "Het klinkt misschien gek als leverancier, maar de overheid heeft meer eigen kennis nodig."
"Ik kan me na 14 jaar in het vak niet herinneren dat ik ooit eerder een aanbesteding heb meegemaakt zonder externe adviseur", vertelt Weijman.
Gunnen
Het gevolg is dat partijen die worden ingehuurd om het aanbestedingsproces in goede banen te leiden, zichzelf daarna voor de opdracht inhuren. Volgens Weijman gebeurde dat bij het aanbesteden van zowel de Rijkspas als de Defensiepas.
Als een leverancier eenmaal binnen is, is het doel zoveel mogelijk geld te verdienen. Dus moet er extra werk buiten het aanbesteede product om komen, stelt zelfstandig ondernemer René Veldwijk. Veldwijk doet veel projecten bij de overheid.
"Sommige mensen hebben belang bij het mislukken van projecten", houdt Veldwijk de commissie voor. "Een project dat politiek gevoelig is moet er nu eenmaal komen en dus zal de overheid maar doorgaan. Wanneer het dan misgaat, krijgt de belastingbetaler de rekening gepresenteerd. Ondertussen vaart de industrie er wel bij. Het geld komt uit bij mijn vakbroeders en bij een steeds groter wordend ambtenarenapparaat."
Parlementair onderzoek
Aanleiding voor de hoorzitting in de Tweede Kamer is de voorbereiding van een groot parlementair onderzoek naar geflopte ICT-projecten en de vraag waarom het telkens misgaat. Arre Zuurmond van de Kafkabrigade, die onderzoek doet naar onduidelijke bureaucratische toestanden, vermoedt dat de overheid zich te weinig realiseert wat ICT allemaal verandert aan de bureaucratie.