AMSTERDAM - Het Stuxnetvirus is inderdaad door de VS en Israël geïnitieerd en kwam door een fout naar buiten. President Obama besloot ondanks het lek de cyberaanvallen op Iran door te zetten.

Dat schrijft The New York Times op basis van interviews met Amerikanen, Europeanen en Israëliërs die betrokken waren bij Stuxnet en de Amerikaanse aanvallen.

Het virus zou ontwikkeld zijn onder president George Bush, maar is pas gebruikt onder het bewind van Obama. In de zomer van 2010 lekte het virus volgens de bronnen per ongeluk uit door een programmeerfout.

Het doel van Stuxnet is altijd geweest om het nucleaire programma van Iran aan te vallen. Obama zou zich na het lek afgevraagd hebben of deze missie in gevaar was gekomen, maar besloot uiteindelijk toch door te gaan.

In de weken na het lek werd Iran getroffen door een nieuwe versie van Stuxnet. Uiteindelijk werd 20 procent van alle centrifuges in de nucleaire faclititeit in Natanz uitgeschakeld door het virus.

Iran en diverse experts hebben altijd al het vermoeden geuit dat de Verenigde Staten en Israël achter Stuxnet zaten. De diverse bronnen bevestigen dit nu aan de Amerikaanse krant.