AMSTERDAM – Drie belangrijke commissies van het Europees Parlement hebben tegen ACTA gestemd. Alle Europarlementariërs stemmen begin juli over het controversiële antipiraterijverdrag.

Zowel de commissie van Juridische zaken, de commissie van Industrie, onderzoek en energie en de commissie van Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlands zaken hebben donderdag tegen het verdrag gestemd.

Dat is een belangrijke boodschap voorafgaand aan de stemming die in juli gehouden zal worden in het Europees Parlement. De stemming van de commissies wordt gezien als een advies aan Europarlementariërs.

Ophef

Ook de voorzitter van het Internationaal handelscomité sprak zich eerder uit tegen ACTA. David Martin is tevens rapporteur van het antipiraterijverdrag.

21 juni zal zijn commissie definitief stemmen over het verdrag dat voor veel ophef heeft gezorgd. Zo vrezen diverse critici voor een beperking van de vrijheid van meningsuiting en het einde van het open internet. Ook spreken critici hun zorgen uit over het aanpakken van individuele downloaders.

Verdeling

De commissie van Juridische zaken stemde met 12 leden tegen ACTA en 10 voor, bij Industrie, onderzoek en energie lag de verdeling op 31 tegen 12 en bij de commissie voor Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken ging het om 36 tegenstanders en 1 voorstander van ACTA. 21 commissieleden hebben zich daar van stemming onthouden.

De Europese Commissie heeft het Europees Hof gevraagd om ACTA te controleren. Zo zou het verdrag in strijd zijn met andere Europese wetten. De uitspraak van het Hof kan nog jaren op zich laten wachten en dus stemt het Parlement gewoon al in juli.

Een Kamermeerderheid liet eerder deze week weten dat Nederland ACTA sowieso zou moeten verwerpen ondanks de uitslag van de stemming in juli.