BRUSSEL - D66 en GroenLinks willen netneutraliteit afdwingen in Europese regelgeving nu Eurocommissaris Neelie Kroes afziet van ingrijpen bij providers ondanks het beperken van internetverkeer.

Dat laten Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks, en Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66, desgevraagd weten aan NU.nl.

Het dinsdag verschenen rapport toont aan dat Europese internetproviders klanten regelmatig beperkingen opleggen, hun internetverbinding afknijpen, sommige diensten blokkeren of onaantrekkelijk maken. In sommige landen wordt tot wel 95 procent van alle burgers getroffen.

Sargentini vindt dat Kroes de plank volledig misslaat met haar reactie op het rapport. De Europarlementariër vindt de beperkingen een logisch gevolg van de macht die providers hebben. “Zij zijn de enige toegangspoort naar het internet en ik vind dat we daar heel voorzichtig mee moeten zijn”, vertelt ze tegenover NU.nl.

Maatregelen

“Kroes wil alleen meer transparantie en schrikt terug van echte maatregelen om de netneutraliteit te beschermen. Dit gaat echt niets oplossen, de belangen zijn veel te groot, de concurrentie te klein."

D66-politica Schaake wil netneutraliteit nu wettelijk vastleggen op EU-niveau en stelt daarom vragen. "De Europese Commissie heeft geen reden meer om voordelen van het open en vrije internet niet wettelijk vast te leggen zoals in Nederland.”

Sneer

Kroes kijkt hier anders tegenaan. Zij sneerde in haar reactie op het rapport naar Nederland dat inmiddels netneutraliteit in de wet aan het opnemen is.

Zelf is ze niet overtuigd van de noodzaak netneutraliteit wettelijk vast te leggen. Wel wil zij telecomaanbieders er toe dwingen op zijn minst een optie te bieden waarmee de consument toegang krijgt tot een internet zonder beperkingen.

"Ik ben benieuwd hoe de Commissie wil bereiken dat het open internet blijft bestaan als er geen bindende juridische verplichting bestaat", stelt Schaake.

Concurrentie

Ook Sargentini denkt dat dit zonder dwang niet te regelen is, omdat providers volgens haar een groot belang hebben bij het beperken van innovatie op internet: "Gevestigde belanghebbenden met diepe zakken kunnen nieuwe spelers makkelijk wegdrukken. Het is toch typisch dat iemand als Kroes, met haar lange ervaring rond het bevorderen van concurrentie, dat niet ziet."