AMSTERDAM - Nederland is een mobiele provider rijker. Bliep richt zich op jongeren en biedt alleen prepaidkaarten. Klanten kunnen onbeperkt sms'en en internetten voor 50 cent per dag.

Bliep moet een dienst worden van jongeren voor jongeren. De mensen achter de nieuwe provider zijn dan ook tussen de 12 en 17 jaar. Er worden door Bliep geen abonnementen geboden, maar alleen prepaidkaarten geleverd.

Het is mogelijk per dag een ander tegoed te kiezen. Voor 50 cent per dag (zo'n 15 euro per maand) wordt onbeperkt internet geboden en kan onbeperkt gesmst en gepingd worden. De kern is volgens Bliep dat het ook daadwerkelijk onbeperkt is zonder kleine lettertjes.

De dagbundel is op elk gewenst moment, behalve tussen 23.30 en 0.00 uur, af te sluiten. Internetten en vervolgens afrekenen per MB zonder de dagbundel is niet mogelijk. De belkosten en kosten voor een los toestel komen overigens nog bovenop de dagbundel.

Snelheid

Zo wordt de snelheid niet na een bepaalde grens beperkt. De snelheden die Bliep biedt zijn 384 Kbps download en 64 Kbps upload. Vergelijkbaar met de andere providers is dat bijzonder langzaam.

Het is echter ook mogelijk om sneller internet af te nemen. Daarvoor moet 1 euro per dag betaald worden. Dan krijg de klant mobiel internet met een snelheid van 3,6 Mbps down en 1 Mbps up. Er wordt dan alleen ook een limiet van 2 GB per maand toegevoegd.

Hoge belkosten

Wie de bundel uitschakelt blijft net als bij andere prepaidproviders wel bereikbaar. Het bellen uit de bundel kost 25 eurocent per minuut, waardoor duidelijk wordt dat sterk wordt gericht op internetgebruik en de aanbieding aantrekkelijk is voor gebruikers van bijvoorbeeld een tablet.

De 50 cent of 1 euro voor mobiel internet gaat overigens van het opgewaardeerde tegoed af. De rest is beschikbaar voor bellen. Voor iedere euro die opgewaardeerd wordt, krijgt de klant ook een gratis belminuut.

Zeer jong bestuur

Opmerkelijk aan de nieuwe speler is de Raad van Commissarissen bestaande uit Jeroen Riemens (17), Femka Bosscha (17), Quinten van Hoogdalem (14), Pam Boschma (17), Evy Cornelie (12) en Volkert Mencke (16).

Het bedrijf wordt echter geleid door directeuren Jochem Wieringa en Joost van der Plas die wel 'gewoon' volwassen zijn. Bliep zou afkomstig zijn van Hyves Mobile. Hyves is in handen van Telegraaf Media Groep (TMG), een van de investeerders van Bliep.

De provider heeft geen eigen netwerk en maakt voor het realiseren van de dienstverlening gebruik van het netwerk van T-Mobile. Een simkaart kost online één euro en geeft een euro beltegoed. In de winkel kost de kaart tien euro met ook weer tien euro beltegoed.