AMSTERDAM - Een Kamermeerderheid heeft dinsdag gestemd voor het verwerpen van ACTA. Het antipiraterijverdrag moet volgens diverse partijen niet geratificeerd worden.

Een motie daarover van D66 werd aangenomen in de Tweede Kamer.

Het plan was om het verdrag binnenkort voor te leggen aan de Kamer, maar nu blijkt dat een meerderheid daar niet op zit te wachten. D66 schrijft in de motie dat ACTA veel ruimte laat voor "onbedoelde interpretaties met negatieve gevolgen voor privacy en internetvrijheid".

Ook VVD steunt de motie. Kamerlid Afke Schaart laat in een reactie aan NU.nl weten: "Het verdrag is slecht voor de privacy en funest voor innovatie. Het kan wat ons betreft de prullenbak in, want daar hoort het thuis."

In juni zal het Europees Parlement stemmen over het verdrag. De partijen willen daarop niet wachten. "Nederland geeft hiermee een signaal af dat het ACTA hoe dan ook zal blokkeren", aldus Verhoeven.

Vergelijkbare verdragen

Ook verzoekt D66 de regering in een aparte motie om tegen nieuwe vergelijkbare verdragen te stemmen. Vergelijkbare verdragen zijn volgens een woordvoerder van de partij verdragen die ook tegen internetvrijheden ingaan.

Ook  deze motie kan op een Kamermeerderheid rekenen en dat betekent dat de motie in de toekomst gebruikt kan worden om eenvoudig verdragen niet te ratificeren.

Rond ACTA ontstond veel ophef omdat gevreesd wordt voor het inperken van de vrijheid van meningsuiting. Bovendien zou er een gevaar bestaan dat individuele downloaders hard gestraft worden.

Legaal aanbod

Volgens D66 moet er juist gekeken worden naar het uitbreiden van het legale aanbod van films en muziek op internet. In de motie staat daarom ook: "Ik verzoek de regering tot slot het auteursrechtbeleid toe te spitsen op de economische groeimogelijkheden die het internet biedt via onder meer nieuwe verdienmodellen voor legaal aanbod."