AMSTERDAM – Politie en justitie zetten werkstudenten in om digitale loverboys en fraudeurs op dating- en chatsites te ontmaskeren. 

Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. De studenten krijgen een korte training tot opsporingsambtenaar en speuren vervolgens op populaire sites bij jongeren naar verdachte gesprekken en signalen.

De regiopolitie Kennemerland voert momenteel een succesvolle proef uit rond deze aanpak. Een landelijke introductie is daarom aanstaande volgens de krant.

Malafide internetwinkels

Marjolijn Dolfin, leidster van het project Cybercrime bij de regiopolitie Kennemerland, vertelt de krant een toename van online opererende pedofielen, loverboys en oplichters te zien. Er is volgens haar bewust gekozen voor de inzet van jongeren om criminelen te ontmaskeren, omdat zij goed thuis zijn op internet. De studenten bezoeken sites en volgen conversaties en tippen de politie als zij de situatie niet vertrouwen.

De projectleidster geeft aan in de toekomst met banners te willen gaan werken, die in beeld verschijnen bij gebruikers van de populaire sites, met de boodschap dat de politie meekijkt.
Ook geeft Dolfin aan het werkterrein van het team te willen vergroten, zodat ook malafide internetwinkels kunnen worden doorgelicht.