AMSTERDAM – De komende week wordt er in het Europees Parlement gestemd over rapporten rond ACTA.

De actiegroep Bits of Freedom (BoF) is daarom een campagne gestart burgers te vragen Europarlemantiërs te mailen.

Inzet voor de campagne is het aangeven welke gevolgen het ACTA-verdrag voor burgers heeft. BoF vreest dat de vrijheid op internet zal worden ingeperkt, innovatie belemmert en een vernieuwing van het auteursrecht in de weg staat.

De actie is erop gericht om de uiterst kritische rapporten rond de gevaren van het verdrag beter onder de aandacht te krijgen. Daarover stemt het Europees Parlement de komende week en afhankelijk van welke rapporten op tafel liggen zal ook de uiteindelijke stemming in het parlement worden beïnvloed.

Onduidelijkheden

Het verdrag is niet alleen bedoeld voor het aanpakken van internetters, maar moet ook namaakhandel in bijvoorbeeld kleding aanpakken. Een van de problemen is dat erover in het diepste geheim is onderhandeld. De tekst is wel vrijgegeven, maar onduidelijk blijft hoe de regels precies worden geïnterpreteerd.

Volgens minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen (CDA), zal het verdrag de huidige wetgeving steviger maken en hoeft Nederland geen nieuwe wetgeving in te voeren.

Of dat klopt bepaalt uiteindelijk een bureau dat gaat toezien op de uitvoering van het verdrag. Tegenstanders wijzen op de huidige problemen met bijvoorbeeld de uitoefening van auteursrecht en pleiten juist voor een herziening van het stelsel.

Neelie Kroes

Het Europees Parlement beslist in juli over ACTA. Ook Eurocommissaris Neelie Kroes keerde zich begin mei tegen het achterkamertjesverdrag. "We moeten nu oplossingen vinden om het van internet een vrije, open en innovatie plek te maken die geschikt is voor iedereen, niet alleen de technologische voorhoede", stelde ze destijds.