DRIEBERGEN – Volgens de Nationale Recherche werkt privaat-publieke samenwerking in opsporing zo goed dat zelfs buitenlandse rechters het Nederlands bewijs gebruiken.

Deze week veroordeelde een rechtbank in Yerevan, Armenië de 27-jarige Gregory Avanesov tot vier jaar cel voor het maken van het Bredolab botnet, een netwerk van geïnfecteerde computers die door criminelen worden bestuurd, dat zo’n 30 miljoen computers wereldwijd infecteerde. De actie van de Nederlandse politie was omstreden.

Blij

"We zijn enorm blij zijn met deze forse straf. Uiteindelijk heeft een uiterst effectieve publiek-private samenwerking met het NFI, Leaseweb en Fox-IT geleid tot de ontmanteling van het Bredolab botnet", zegt Pim Takkenberg, van de High Tech Crime Unit van de Nationale Recherche, tegenover NU.nl.

"Door de goede internationale relaties met Rusland en Armenië heeft dit ook geleid tot de aanhouding van de verdachte in Armenië en nu uiteindelijk ook tot de veroordeling."

Voor hem is de zaak ook het bewijs hoe je effectief kunt het optreden bij het oplossen van high tech crime. "Dit onderzoek heeft vele uitdagingen gekend en ook veel discussie opgeleverd, maar uiteindelijk spreekt het resultaat voor zich."

Omstreden

De manier waarop het onderzoek is uitgevoerd heeft geleid tot veel kritiek. Zo heeft de politie mensen die geïnfecteerd waren geïnformeerd via het botnet een waarschuwing gestuurd. De burgerrechten organisatie Bits of Freedom gaf de politie daarvoor een ‘Big Brother Award’.

In het onderzoek heeft de Nationale Recherche intensief met beveiligingsbedrijf Fox IT en internetprovider Leaseweb gewerkt. Dit was omstreden, omdat dit private ondernemingen zijn. Het dossier werd overgedragen aan de politie in Armenië en Avanesov werd uiteindelijk aangehouden in Armenië toen hij naar Nederland wilde vliegen.

Daar zou hij als DJ optreden. Dat hij de reis zou maken werd verraden door de Facebook-pagina van zijn vriendin.