AMSTERDAM - Eind juni zal het Europees Hof uitspraak doen over een boete van 899 miljoen euro die opgelegd is aan Microsoft vanwege concurrentievervalsing.

Dat melden buitenlandse media.

In 2004 kreeg Microsoft al een boete van 497 miljoen euro opgelegd door de Europese Commissie. Er zou misbruik zijn gemaakt van de monopoliepositie met het besturingssysteem Windows.

In 2008 werd daar een boete van 899 miljoen euro aan toegevoegd omdat Microsoft de regels niet is nagekomen. Dat was inmiddels al de derde boete voor het bedrijf dat in totaal zo'n 1,7 miljard euro moet betalen.

Brussel eist dat Microsoft andere bedrijven tegen redelijke voorwaarden technische informatie verstrekt over de werking van serversoftware. Microsoft noemde de boetes eerder buitensporig en beschuldigt Europa er van niet duidelijk te zijn geweest over hoe hoog de vergoedingen maximaal mochten zijn.

Het Europees Hof zal 27 juni uitspraak doen in de zaak die dus al jaren speelt. De boete was destijds de hoogste ooit die opgelegd werd door de Europese Commissie.