AMSTERDAM - Google verwijdert per week zo'n 250.000 zoekresultaten vanwege copyrightschending. Dit gebeurt op verzoek van copyrighteigenaren en speciale organisaties die strijden tegen schending.

Dat blijkt uit het Transparancy Report van Google dat de zoekgigant al enkele jaren uitbrengt. Voorheen werd alleen gemeld welk overheden informatie opvroegen of Google verzochten bepaalde zoekresultaten te verwijderen.

Nu zijn daar dus ook de verwijderde resultaten rond copyrightschending aan toegevoegd. Het gaat om cijfers die bijgehouden worden sinds 2011.

De afgelopen maand werd van 1,2 miljoen links gevraagd of deze verwijderd konden worden uit de zoekresultaten van Google. Het bedrijf voldoet naar eigen zeggen aan 97 procent van deze verzoeken.

Verzoeken

Per week worden dan ook regelmatig meer dan 250.000 zoekresultaten weggehaald. De verzoeken over de maand april komen van bijna 1300 copyrighteigenaren en ruim 1000 speciale organisaties. Het gaat om ruim 24.000 domeinen waarvan links verwijderd zijn.

Uit het rapport blijkt dat het gaat om sites als Filestube.com waarnaar de afgelopen maand 43.469 links weggehaald werden. Ook Torrentz.eu en 4shared.com zijn vaak het doelwit van verzoeken. Daarnaast wordt bijvoorbeeld ook Thepiratebay.se genoemd.

Inzichtelijk

De zoekgigant wil met de gegevens inzichtelijker maken welke informatie verwijderd wordt en waarom. Bovendien wijst het bedrijf erop dat het niet alleen gaat om films en muziek, maar ook om copyrightschending in bijvoorbeeld persoonlijke blogs.

Het afgelopen jaar kwamen de meeste verzoeken van Marketly, NBC Universal, Degban, de British Recorded Music Industry en DtecNet.

Wat betreft overheidsverzoeken zijn er geen nieuwe gegevens gedeeld.