AMSTERDAM - Apple zegt dat het Amerikaanse ministerie van Justitie voor monopolie kiest in plaats van concurrentie in de rechtszaak die draait om e-books.

Dat staat in een document dat Apple deze week bij de rechtbank indiende, meldt Reuters.

Het bedrijf werd eerder dit jaar aangeklaagd door het ministerie vanwege prijsafspraken rond e-books. Apple en vijf uitgevers worden verdacht van afspraken om zo de prijs van de digitale boeken kunstmatig hoog te houden.

Inmiddels hebben drie uitgevers - Hachette Book Group, HarperCollins en Simon & Schuster – ingestemd met een schikking. Uitgevers Macmillan en Penguin Group vechten, net als Apple, de antitrustzaak aan.

Jobs

Apple zei dinsdag dat het met niemand samengespannen heeft en ook geen vaste prijs voor e-books heeft afgesproken in een poging om Amazons dominantie op de e-bookmarkt te dwarsbomen.

In een eerdere verklaring stelde het bedrijf dat het juist het monopolie dat concurrent Amazon op dat terrein had, heeft helpen doorbreken. Apple zegt nu dat de aanklacht van de regering ‘fundamenteel gebrekkig’ is .

Volgens het ministerie van Justitie keurde Steve Jobs, toen CEO van Apple, een nieuw prijsmodel goed dat de prijs van e-books zou verhogen. "We gaan naar een agentschapmodel, waarbij jullie de prijs vaststellen en wij onze 30 procent krijgen. En ja, de klant betaalt een beetje meer, maar dat is sowieso wat jullie willen”, zou Jobs gezegd hebben bij onderhandelingen met uitgevers.

Apple claimt dat Jobs dat niet op deze manier gezegd heeft.