GRONINGEN - Door het gevreesde e-mailvirus Netsky.B ligt het e-mailverkeer in nagenoeg alle gemeenten in de provincies Groningen en Friesland al dagenlang vrijwel plat. Dat heeft GemNet, de aanbieder van elektronische communicatiediensten voor Nederlandse gemeenten, woensdag gezegd.

De problemen doen zich met name in het noorden voor, omdat het virus daar het eerste uitbrak. Door besmette e-mails direct te isoleren bleef de grootste hinder voor de rest van het land redelijk beperkt, aldus een woordvoerder van GemNet. Andere publieke organisaties als provincies, waterschappen en ministeries, waarvoor Gemnet het e-mailverkeer beheert, zijn in veel mindere mate getroffen door Netsky.

Volgens de zegsman zorgden de problemen vooral voor veel ongemak bij de gemeenten. Zo kwamen raadsstukken die ter voorbereiding op de vergadering aan raadsleden werden gemaild, niet aan. De financiële schade loopt in de tienduizenden euro's.

De verwachting is dat de problemen donderdag grotendeels zijn opgelost. Wel kan er dan nog sprake zijn van vertragingen in het e-mailverkeer van maximaal een uur.

Het is de eerste keer in twaalf jaar dat een virus GemNet zo veel problemen bezorgt. De organisatie heeft haar klanten een brief gestuurd met adviezen hoe om te gaan met een computervirus. Ook stelt Gemnet antivirussoftware ter beschikking.