AMSTERDAM - Het sociale netwerk Facebook is sinds vrijdag officieel beursgenoteerd aan de technologiebeurs Nasdaq. Het aandeel noteerde na twee uur handel 7,6 procent hoger op 40,92 dollar.

Bij de opening schoot het aandeel nog met ruim 10 procent omhoog. Verwachtingen dat de koers direct zou exploderen, werden niet bewaarheid. In de eerste paar minuten na de introductie wisselden al wel meer dan 100 miljoen aandelen van de socialenetwerksite van eigenaar.

De beursgang levert Facebook maximaal 18,4 miljard dollar op, het hoogste bedrag ooit voor een internetbedrijf. Google was hiervoor recordhouder, de zoekgigant kon in 2004 bijna 2 miljard dollar bijschrijven met de aandelenuitgifte.

Bestaande investeerders verkopen ruim 157 miljoen aandelen. Oprichter Mark Zuckerberg verkoopt zelf ruim 30 miljoen stukken. Na de beursgang houdt de oprichter ongeveer 57 procent van het stemrecht bij het bedrijf in handen.

Zuckerberg luidde om half vier de openingsbel van de Nasdaq. De handel in het aandeel Facebook ging rond half zes van start.

Hype

Marktpartijen hebben het op vrijdag over weinig anders dan Facebook. Ze zijn het erover eens dat de koers op de eerste handelsdag vermoedelijk zal stijgen, maar de verwachtingen lopen uiteen van een koerswinst van 10 tot 50 procent.

Critici waarschuwen wel voor een hype rond het internetbedrijf. De koersen van soortgelijke bedrijven die de sprong naar de beurs waagden, zoals LinkedIn, zijn na de introductie gedaald.

Overzicht: Zes veranderingen op Facebook

Facebook naar de beurs