CANNES - Dat de introductie van de nieuwe generatie mobiele telefonie nog op zich laat wachten, ligt volgens Vodafone en T-Mobile niet aan hen. Het is de schuld van de fabrikanten van mobiele telefoons. De mobieltjes die ze hebben gemaakt voor de derde generatie telefonie, umts, zijn niet goed.

“De batterij is snel leeg, ze worden erg warm en zijn veel te lomp”, aldus Vodafone-directeur Arun Sarin dinsdag tijdens het telecomcongres GSM in Cannes.

Gebrek goede mobieltjes

Alles werkt, het netwerk is goed en er is dekking, zeggen zowel Sarin als Rene Oberman, directeur van T-Mobile. Maar door gebrek aan goede mobieltjes is er nog geen umts. Met deze techniek is het mogelijk om met een mobiele telefoon een snelle internetverbinding op de zetten. De snelheid is vergelijkbaar met adsl.

Telefoonfabrikanten die zeggen dat er wel toestellen beschikbaar zijn, worden door Sarin weggewuifd. “Ik lever geen slechte kwaliteit aan mijn klanten.” KPN liet vorig jaar al weten hetzelfde probleem te hebben. Zowel T-Mobile als Vodafone verwacht in het vierde kwartaal van dit jaar goede toestellen te kunnen aanbieden.

Orange

Aanbieder Orange kondigde een dag eerder aan, eind dit jaar umts-toestellen te hebben in Frankrijk en Groot-Brittannië. Vodafone levert sinds een week umts-kaarten voor de laptop, in Nederland en enkele andere Europese landen.

De verwerving van umts-licenties in 2000 kostte de telecombedrijven in Nederland bijna 6 miljard euro. Het bracht KPN, ook driftig meebiedend in grote landen zoals Duitsland, zelfs aan de rand van de afgrond. De verwachtingen waren destijds hooggespannen, maar zijn inmiddels wat getemperd. Analisten vragen zich zelfs af, hoe de telecombedrijven de hoge uitgaven ooit willen terugverdienen.